fbpx

McDonald´s (recenze)

Rychlé občerstvení, fastfood. Tento způsob stravování rozděluji lidi na dvě nesmiřitelné skupiny. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Skoro jakoby ani neexistovalo nic mezitím. V dnešní recenzi jsme se zaměřili na ikonu fastfoodových řetězců, McDonalds. Věděli jste, že první „mekáč“ se v Česku otevřel už v roce 1992 ve Vodičkově ulici v Praze? A že tam stojí dodnes?

Rychlost je klíč

První restaurace McDonald’s byla založena bratry Richardem a Mauricem McDonaldovými 23. července 1940 v San Bernardinu v Kalifornii. Tehdy všechny restaurace obsluhovali hosty na parkovišti, kteří objednávali ze svých aut a čekali na jídlo. To se k nim mnohdy dostalo klidně i po půl hodině čekání.

Bratři McDonaldové na to šli jinak. Vytvořili efektivní systém odbavení zákazníka, který si objednal a jídlo dostal do minuty. Trik byl v rozdělení práce v kuchyni, kdy se vše připravovalo v závislosti na rychlosti, efektivitě, ale také kvalitě. V 1940 totiž McDonald´s nebyl takový jaký ho známe dnes. Jednalo se pouze o jednu restauraci a bratři si zakládali na kvalitě stejně jako na rychlosti. Zákazník tak dostal pořádný kus hovězího masa, domácí kečup či ráno pečenou housku.

Globální rozmach začal ve chvíli, kdy si restaurace všiml podnikatel s českými kořeny Ray Croc. Ten viděl potenciál a přemluvil bratry, aby expandovali do dalších měst. Ne jako řetězec restaurací, ale jako franšíza, kdy si nový majitel restaurace koupil právo provozovat podnik pod názvem McDonald´s. Croc nakonec bratry odstavil od vlastního podniku a vyplatil je. Aby vše zefektivnil a snížil náklady, začala se například používat zmrzlina v prášku místo pravé a tady začal být McDonald takový, jako ho známe dnes.

Dobrota nebo odpad?

Ať už je pravda kdekoliv, fakt je, že v restauracích McDonald´s je stále plno. Jedí tam lidé, co spěchají, co mají chuť na něco dobrého a i trochu nezdravého. Postupem času se hodně začalo hodně mluvit o kvalitě používaných potravin, ale i to se v současné době poměrně zlepšilo.

Nelze ale nezmínit, že stravování ve fastofoodu má obrovský dopad na naše zdraví. Vysoké energetické hodnoty, tučné a smažené jídlo je přímá cesta k přibírání a vysoké nadváze. Zvlášť když velkou část návštěvníků tvoří děti. Pro nutriční specialisty a poradce pro zdravou výživu je McDonald sprosté slovo.

I tak se řetězec snaží vyhovět všem skupinám strávníků, například Vege burgrem, který je čistě rostlinný. Upřímně ale většina z nás jde do „mekáče“ aby si dala hranolky a „číze“. McDonald´s není jen restaurace s rychlým občerstvením. Je to globální značka, sponzor, je to reklama na šťavnaté a dobré jídlo.

A co Vy, chodíte do McDonald´s nebo se mu vyhýbáte obloukem? Dejte nám vědět dole v komentářích.

1 komentář
  1. Nejlepší hranolky má a bude mít vždycky McDonald!

Přidat svou zkušenost

Vytvořit účet
Změnit heslo
Compare items
  • Total (0)
Compare